Twee (4) zielen, één gedachte.

...

maandag 13 juni 2011

Geef ons heden ons dagelijks brood

Er bestaat niets huiselijker dan de geur van vers gebakken brood. Er bestaat niets lekkerder dan vers gebakken brood. En er is niet om uw collegae meer jaloers mee te maken dan vers gebakken brood. En weet je wat? Er is niet gemakkelijker te maken dan vers gebakken brood!

Het is ondertussen minstens een jaar dat we proberen elke dag een brood te maken. Het vergt wat planning maar het geeft zoveel terug dat je het er voor over hebt. Als ik eerlijk moet zijn moet ik er bij vertellen dat je in totaal toch gemakkelijk 2u30 thuis moet zijn. Op zich allemaal kleine dingen wel maar veel wachten.

Je hebt geen idee hoe hieraan te beginnen? Wel, gezien ik vorige keer beloofd heb hier af en toe een receptje te geven leg ik je eens uit hoe ik mijn brood maak. Iedereen heeft zijn manier hoor dus probeer het zelf eens uit en maak je veranderingen hoe jij het beste vindt.

Materiaal: als je graag kookt zijn er bepaalde 'investeringen' die je supergelukkig maken. De eerste ervan is ongetwijfeld een degelijke keukenrobot. Wij hebben de Kenwood Major Premier. Die gaan we dan ook gebruiken voor het mengen en kneden van het deeg. Daarnaast heb je nog een weegschaal nodig, een maatbeker, siliconenmatje, plantenspuit, ... courante dingen in de keuken.

Bereiding:
We nemen de grote kom van onze keukenrobot en wegen 670 gram bloem voor bruin brood. Gooi er ondertussen maar al een stevige snuif zout bij. De hoeveelheid bloem hangt wat af van het soort dus ervaring hierin telt! Vul de maatbeker met 400 ml lauw water en terwijl je de keukenrobot op trage snelheid laat draaien giet je er reeds 300 ml van dat water bij. Je zal merken dat het deeg nog zeer droog is maar dit geeft niet, de rest komt er straks wel bij. Wat je nu dus gedaan hebt is de bloem mogelijkheid gegeven om zich al wat te binden met water. Ondertussen doe je 3 koffielepels droge gist en 1 koffielepel suiker bij het resterende water. Goed roeren tot alles opgelost is en 10 minuten laten rusten. In deze tijd zal de suiker de gist activeren en zal je zien dat je maatbeker zich goed gaat vullen (maatbeker van minstens 500ml !).


Als die 10 minuten voorbij zijn voeg je 30 gr gesmolten boter (30 secondjes in een tas in de microgolf) toe aan de bloem terwijl je de keukenrobot traag laat draaien. Giet er ondertussen rustig de gistoplossing bij en laat alles minstens 5 minuten kneden tot je een mooie bol hebt. Plakt het nog teveel, doe er gerust een beetje bloem bij. Kneed nog even goed na met de hand en laat dan je bol, in de kom met een handdoek erover, een 30 minuten rijzen. Zet zeker een wekkertje want 9 kansen op 10 mis je wel ergens een tijdstip en is de kans op gelukt brood een stuk minder.

Na de eerste rijzing zal je merken dat je deeg verdubbeld is in formaat. Eens goed doorkneden, in zijn definitieve vorm brengen (rond, lang, pistolets, ciabattavorm, ... ) en op een siliconenmatje of bakpapier op de koude bakplaat leggen. Terug een handdoek erover en 45 minuten laten rusten. Zet je wekker nu op 30 minuten zodat je tijdig de oven kan voorverwarmen.


Verwarm dus je oven op 200°C en bak je brood een 30 minuten. Als je pistolets (zie foto) of een andere kleine broodjes wil maken, dan bak je het brood maar een 20 minuten. Een goede tip: benevel je brood om de 10 minuten met water (vandaar de plantenspuit). Zo krijg je uiteindelijke een mooi korstje.

Breek nu het brood en verdeel het aan je vrienden opdat ze je zouden blijven gedenken, alle dagen van het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten